Επιστολή της ΑΣΠΕ για τις μετεγγραφές φοιτητών

Με επιστολή της στον Υπουργό Παιδείας, κύριο Άρη Μπαλτά η Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος διαμαρτύρεται για τις μετεγγραφές φοιτητών μόνο με εισοδηματικά κριτήρια.
Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,
σε συνέχεια των, με αριθμό πρωτοκόλλου 184/24-2-2015 και 189/2-3-2015 επιστολών μας προ εσάς, έκπληκτοι διαβάσαμε σε εφημερίδες συνέντευξη σας με τίτλο: Μετεγγραφές φοιτητών μόνο με εισοδηματικά κριτήρια…
Κύριε Υπουργέ, η  Πολιτεία το 1979  βάσει της Συνταγματικής και Δικαστηριακής προστασίας που παρέχεται ρητά στις πολύτεκνες οικογένειες:
α. Η παρ. 2 του άρθρου 21 του Συντάγματος, ρητά επιτάσσει πως:
«Οι πολύτεκνες οικογένειες έχουν δικαίωμα ειδικής φροντίδας από το Κράτος».
β. Το Σ.τ.Ε και τα Διοικητικά Δικαστήρια της χώρας, με σωρεία αποφάσεών τους έχουν αποφανθεί πως:
«Η εξυπηρέτηση του ατομικού συμφέροντος των πολυτέκνων, αποτελεί εξυπηρέτηση του γενικοτέρου δημοσίου συμφέροντος, προ του οποίου και αυτή η αρχή της ισότητας των Ελλήνων απέναντι στο νόμο υποχωρεί, λόγω του δημογραφικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα μας». (Δ.Ε. Αθηνών: 2762/1998, 2764/1998, 2160/1989, 2161/1989 κ.ά)
νομοθέτησε με το Ν. 860/1979 αποκλειστικά στους πολύτεκνους τις Μετεγγραφές για δημογραφικούς λόγους, όταν οι γεννήσεις τότε στη χώρα μας ήταν 148.000, ίσχυσαν επί 32 συναπτά έτη, χωρίς προβλήματα, όπως ομολογούσαν οι ίδιοι οι πρυτάνεις και το 2010 καταργήθηκαν,  γιατί δήθεν οι 3500 πολύτεκνοι (που ήταν το 30% του συνολικού αριθμού των μετεγγραφόμενων) δημιουργούσαν συνωστισμό στις Σχολές! Τις κατήργησαν προσωρινά για να τις πάρουν από τους πολύτεκνους και να τις δώσουν σε άλλες κατηγορίες πολυτέκνων φοιτητών!
Τον Οκτώβριο του 2014, με τις μισές περίπου γεννήσεις, ο τότε υπουργός Παιδείας είπε σε συνέντευξή του:
«… όπου ορίσαμε ότι ο νόμος περί μετεγγραφών είναι για τους ταλαιπωρημένους οικονομικά, δεν είναι για τα κέφια κανενός»,ενώ αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι ο αριθμός των πολυτέκνων φοιτητών,  ήταν πολύ μικρός… μόλις το 14%  αυτών που αιτήθηκαν μετεγγραφή και δεν ξεπέρασε τους 1800 φοιτητές!
Οι αδικίες που έγιναν πέρυσι σε βάρος των πολυτέκνων και των παιδιών μας ήταν οι ακόλουθες:
1)      Οι Αρχιτεκτονικές Σχολές  ΕΜΠ και ΑΠΘ αυθαίρετα, δεν εφαρμόζουν το νόμο των Μετεγγραφών και ταλαιπωρούν τα παιδιά των πολυτέκνων οικογενειών, που να σημειωθεί αυτά είναι μόλις 15 και 5 αντίστοιχα σε αυτές!…
2)      Τα ηλικιακά όρια που έθεσαν αυθαίρετα και πάλι,  κάποιες Σχολές (Μηχανολόγοι – ΕΜΠ, Μηχανολόγοι – ΤΕΙ Δυτ. Ελλάδος, Γεωπονικό Παν. Αθηνών) στα παιδιά των πολυτέκνων, όπου απαίτησαν τα αδέλφια των παιδιών των πολυτέκνων οικογενειών να είναι όλα κάτω των 23 ή 25 ετών,  -  τη στιγμή που αυτές οι Σχολές κανένα ηλικιακό όριο δεν έθεταν στα παιδιά των τρίτεκνων οικογενειών ή λόγω άλλου φοιτούντος αδελφού!!!  Να σημειωθεί ότι ενώ  παραδέχθηκε το υπουργείο, ότι οι Σχολές παρανομούν και δεν υπάρχουν ηλικιακά όρια στους πολύτεκνους, δεν έκανε αυτό απολύτως τίποτα και καμία παρέμβαση στις Σχολές!..
3)      Η νομοθετική ρύθμιση του υπ. Παιδείας αρχές Οκτωβρίου (μετά δηλαδή τη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού  Δελτίου  των παιδιών(!)) που εισήγαγε  τη μετεγγραφή εντός των Δ. Περιφερειών, εφόσον υπάρχει αντίστοιχη Σχολή…  που  εξανάγκασε και τον σημερινό Αναπληρωτή Υπουργό κ. Αν Κουράκη να κάνει παρέμβαση  στη Βουλή.  Καθώς παιδιά που κατάγονται από νησιά όπως Κέα, Άνδρο,  Κύθνο, Σέριφο, Σίφνο, Μήλο…… και θέλουν Παιδαγωγικό τμήμα, δεν μετεγγράφονται  στην Αθήνα (1,5 ώρα), αλλά τους στέλνουν στη Ρόδο (να έλθουν Πειραιά για να πάνε σε 12 ώρες στη Ρόδο) και αγνοούν την έλλειψη ακτοπλοϊκής σύνδεσης αυτών και τα περί νησιωτικότητας!..
4)      Η μη αναδρομική ισχύς του νόμου των Μετεγγραφών, με αποτέλεσμα οι 723 περιπτώσεις παιδιών  πολυτέκνων οικογενειών,  που πέτυχαν τα έτη 2010 – 2014 και οι οποίοι είχαν υποβάλει αίτηση για μετεγγραφή, όμως οι αιτήσεις των παρότι ικανοποιούσαν το εισοδηματικό όριο δεν έγιναν δεκτές λόγω της γνωστής μικρής ποσόστωσης που είχαν θέσει οι Σχολές – με αποτέλεσμα ακόμη και παιδιά υπερπολυτέκνων οικογενειών με 7, 9 και 13 αδέλφια να ταλαιπωρούνται και μην μπορούν να μετεγγραφούν (ο αριθμός αυτών είναι σήμερα σημαντικά μικρότερος καθώς πολλοί βρίσκονται πλέον  κοντά στο Πτυχίο  και δεν θα επιθυμούν τη μετακίνηση των).
5)      Η μη αναδρομική ισχύς του νόμου των Μετεγγραφών, σε ένα ελάχιστο αριθμό παιδιών  πολυτέκνων οικογενειών που ευρίσκοντο στο ποσοστό με το 10% των επιτυχόντων πέρυσι…
Κύριε Υπουργέ,
η προκάτοχός σας Κυβέρνηση εξαφάνισε σχεδόν κάθε κίνητρο, που θα μπορούσε ν΄ ανακόψει τον κατήφορο της υπογεννητικότητας, αφού έλαβε σειρά μέτρων κατά των πολυτέκνων, που δεν έχει προηγούμενο, όπως το είχε επισημάνει και ο σημερινός Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση που είχε την προεκλογική περίοδο με την ηγεσία της Ανωτάτης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος.
Έτσι επιβάλλεται εν όψει της δημογραφικής κατάρρευσης, που απειλεί την Ελλάδα, να επανέλθει η ειδική μέριμνα για τις πολύτεκνες οικογένειες, όπως ίσχυε ο νόμος των Μετεγγραφών προ του 2010, σύμφωνα και με τη Συνταγματική επιταγή του άρθρου 21 παρ. 2 του Συντάγματος και να δοθεί τέλος στην ταλαιπωρία των πολυτέκνων και των τέκνων τους και να τους δοθεί η δυνατότητα να σπουδάζουν, χωρίς τις συνεχείς αλλαγές και τις ταλαιπωρίες που υφίστανται μέχρι σήμερα.
Για αυτό άμεση παρίσταται ανάγκη να έλθει προς ψήφιση στη Βουλή η ακόλουθη διάταξη:
«Πολύτεκνοι και τέκνα πολυτέκνων, που επέτυχαν ή φοιτούν σε Σχολές ή Τμήματα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, μεταγράφονται στην αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ που είναι πλησιέστερη στον τόπο της κατοικίας τους ή εκεί όπου φοιτά ο (η) αδελφός (η) τους και στο αντίστοιχο έτος».
Με αυτό τον τρόπο θα τεθεί τέλος στα όσα υφίστανται τα τελευταία χρόνια οι πολύτεκνοι και τα τέκνα τους.
Με τη βεβαιότητα, Κύριε Υπουργέ, ότι θα υλοποιήσετε το παραπάνω δίκαιο αίτημα  των πολυτέκνων στο χώρο της Παιδείας, για να επανέλθει η ελπίδα και το χαμόγελο στις πολύτεκνες οικογένειες και όχι μόνο. Πρόθυμοι να σάς παράσχουμε ανά πάσα χρονική στιγμή, στοιχεία με αριθμό  των Μετεγγραφόμενων φοιτητών τα έτη: 2000-2010 και του 2014 από απαντητικές  επιστολές των Σχολών προς την Ομοσπονδία μας που τους ζήτησε τα στοιχεία αυτά.”
Πηγή : http://www.theophilos.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΕΤΗΣΙΑ ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ