Παγκόσμια μέρα της Οικογένειας - 15 Μαΐου 2016

Η οικογένεια είναι αναμφίβολα το πιο ζωντανό κοινωνικό κύτταρο. Είναι ο καθρέφτης ολόκληρης της κοινωνίας. είναι η κοινωνία η ίδια σε μικρογραφία. Ο θεσμός της οικογένειας είναι κατεξοχήν ιερός και χρήσιμος, αφού η οικογένεια και η ζωή μέσα σ' αυτήν, όταν βέβαια είναι αρμονική, προσφέρει αμέτρητα αγαθά και ωφέλειες στον άνθρωπο. Αυτή ευθύνεται για τη διαμόρφωση του ανθρώπινου χαρακτήρα, καθώς και για την ατομική και κοινωνική προκοπή του κάθε ατόμου ξεχωριστά.
Πρώτα απ' όλα η οικογενειακή ζωή σου προσφέρει ένα αίσθημα ασφάλειας και σιγουριάς. Μέσα στους κόλπους της νιώθεις ηρεμία, γαλήνη και βεβαιότητα. Η αγάπη των γονέων ζεσταίνει την τρυφερή και αθώα καρδιά των μικρών παιδιών, τα οποία δεν αισθάνονται μόνα και απροστάτευτα. Ξέρουν ότι πάντα θα έχουν δίπλα τους τούς γονείς τους, καθώς και τη φροντίδα και τη συμπαράστασή τους. Τα προβλήματά τους γίνονται κοινά, καθώς όλοι τα συμμερίζονται και προσπαθούν ήρεμα και λογικά να τα επιλύσουν. Το ίδιο και οι χαρές και οι λύπες είναι πράγματα που μοιράζονται όλα τα μέλη της οικογένειας. Ακόμη, η σωστή οικογενειακή ζωή προσφέρει στην κοινωνία σωστά και χρήσιμα άτομα, τα οποία γνωρίζουν πολύ καλά τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους. 
Οικογένεια
Μεγάλης σημασίας είναι σίγουρα η συμβολή της οικογένειας και στην ηθική διαπαιδαγώγηση του ατόμου. Από την οικογένειά τους τα μικρά παιδιά παίρνουν τις ηθικές αρχές και αξίες, τους καλούς τρόπους συμπεριφοράς, την ευγένεια, την εντιμότητα και όλα τα απαραίτητα εφόδια, που θα τους συνοδεύουν σ' ολόκληρή τους τη ζωή. Με τη μητρική αγάπη και την πατρική συμβουλή το άτομο μαθαίνει να σέβεται το συνάνθρωπό του, μαθαίνει τι πάει να πει αγάπη, ειλικρίνεια, υπακοή, ευσέβεια, αξιοπρέπεια και πειθαρχία. Μαθαίνει επίσης να αγαπά το Θεό και την πατρίδα του. 
Οι γονείς αποτελούν το κατεξοχήν πρότυπο για τα παιδιά τους, γι' αυτό και πρέπει πάντα να τους δίνουν το καλό παράδειγμα. Με την αρμονική οικογενειακή ζωή, οι καλές συνήθειες, τα ήθη, τα έθιμα και οι αρετές των γονιών μεταδίδονται στα παιδιά τους. Η οικογένεια είναι αναμφίβολα αυτή που βοηθά στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του ατόμου. Δίκαια λοιπόν πολλοί τη θεωρούν ως το πρώτο και καλύτερο σχολείο. 
Βεβαίως, η οικογένεια και η ζωή μέσα σ' αυτήν συντελεί σε πολύ μεγάλο βαθμό στην πνευματική ανάπτυξη του ατόμου. Μέσα σ' ένα ήρεμο και ζεστό περιβάλλον, το άτομο μπορεί να επιδοθεί στο διάβασμα διαφόρων βιβλίων, μπορεί να αξιοποιήσει τις ελεύθερες ώρες του με πνευματική καλλιέργεια, ψυχαγωγία και παιχνίδι. Η οικογενειακή ζωή κάνει το άτομο να αγαπήσει το σπίτι του και το δικό του ξεχωριστό κόσμο. 
Επίσης, η οικογενειακή ζωή ξεκουράζει το άτομο σωματικά. Μόνο μέσα στην αγκαλιά της οικογένειας μπορεί να ηρεμήσει, να χαλαρώσει και να βρει την ψυχική γαλήνη από το άγχος, την ένταση και τα προβλήματα της καθημερινής ζωής. `Ετσι ανανεώνεται και γίνεται πραγματικά άλλος άνθρωπος. Επιπλέον, του δίνεται η ευκαιρία να περνά στο σπίτι του ατέλειωτες ώρες με ευχάριστες και εποικοδομητικές συζητήσεις, παρέα με τ' αγαπημένα του πρόσωπα. 
Τέλος, δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε και τα υλικά αγαθά που προσφέρει τόσο απλόχερα η οικογένεια σ' όλα τα μέλη της. Κάτω από τη στέγη της μπορείς να βρεις τροφή, ένδυση, ένα χώρο για να μείνεις, καθώς και μια συνεχή οικονομική υποστήριξη. Σου μαθαίνει επίσης την αξία του χρήματος, καθώς και τη σωστή χρησιμοποίησή του, χωρίς υπερβολές αλλά πάντα με μέτρο και σύνεση. 
Είναι ολοφάνερο ότι τα αγαθά και οι ωφέλειες που προσφέρει η οικογενειακή ζωή στο άτομο είναι πολλές και σημαντικές. Ωστόσο, τ' αποτελέσματα δεν είναι τόσο ευοίωνα και θετικά, σε περιπτώσεις που η οικογένεια δεν υπάρχει ή δε λειτουργεί με το σωστό τρόπο. Τότε υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με καταστρεπτικές συνέπειες, τόσο για το ίδιο το άτομο όσο και για την κοινωνία γενικότερα. `Οταν η οικογένεια, που γεννάει και εμπνέει ιδανικά, δεν υπάρχει, είναι επόμενο το άτομο να παρασύρεται στην ανηθικότητα, στη βία, στην αναρχία και στην εγκληματικότητα. Δεν μπορούν να βγουν στην κοινωνία σωστοί και υγιείς άνθρωποι, αν δεν έχουν πρώτα γνωρίσει την οικογενειακή αγάπη και θαλπωρή, τη ζεστασιά, την κατανόηση, τη συμπαράσταση και τη σωστή συμβουλή των γονιών τους.
Είναι φανερό ότι στην εποχή που ζούμε ο θεσμός της οικογένειας περνά κάποια κρίση. Χρέος λοιπόν του κάθε ανθρώπου ξεχωριστά είναι να ενισχύσει τον ιερό και πολύτιμο αυτό θεσμό της οικογένειας. Διότι είναι αποδεδειγμένο ότι μόνο μέσα στην οικογένεια το άτομο μπορεί να βρει την πραγματική χαρά και ευτυχία.
Ας μην ξεχνάμε, όπου δεν υπάρχουν υγιείς και ευτυχισμένες οικογένειες, δεν υπάρχουν ούτε υγιείς και ευτυχισμένες κοινωνίες.
  • Μαζί ας στηρίξουμε το γάμο και την οικογένεια στην Ευρώπη,
  • Συμμετέχουμε ενεργά στην Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία πολίτων για την προστασία του γάμου και της Οικογένειας.
  • Υπογράφουμε για το μέλλον των παιδιών μας , ΕΔΩ
Το ΔΣ του Συλλόγου.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΕΤΗΣΙΑ ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ