ΟΧΙ το Ενιαίο Επίδομα Τρίτεκνων & Πολύτεκνων , ως θέμα διαπραγμάτευσης στην β΄αξιολόγηση

Αγαπητοί γονείς,

Στα πλαίσια διαπραγματεύσεων για να κλείσει η 2η αξιολόγηση, έχει τεθεί θέμα η κατάργηση του Ενιαίου Επιδόματος Τρίτεκνων & Πολύτεκνων Οικογενειών, προκειμένου να εξευρεθούν πόροι, ύψους 300 εκ. € για να λειτουργήσει το πρόγραμμα του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης ( ΚΕΑ ).
Ο Σύλλογος μας, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τον παραπάνω σχεδιασμό, απέστειλε επιστολή στην Κυβέρνηση & στην Βουλή, την οποία σας κοινοποιούμε.
_________________________________________________________________________________


5/12/2016                                                                                                     Αρ. Πρωτ. 173
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΑΝ. ΑΤΤΙΚΗΣ « ΑΓΙΟΙ ΤΕΡΕΝΤΙΟΣ & ΝΕΟΝΙΛΛΗ»
Μη Κερδοσκοπικού , φιλανθρωπικού & εκπολιτιστικού χαρακτήρα
Αρ. Μητρώου Πρωτ. Αθηνών : 30480 , Αρ. Διατ. Αναγνώρισης : 63/2014 Ειρ. Κρωπίας
Γ.Β. Σπυράκου 7 Μαρκόπουλο Μεσογαίας Αττικής , ΤΚ 19003 Αττική
Τηλ : 2299112133 , Φαξ : 2299112133 , Κιν.: 6970078770 , email : zxyrafi@yahoo.gr

Προς : Πρόεδρο της Ελληνικής Κυβέρνησης – Υπουργικό Συμβούλιο &
Πρόεδρο της Βουλής – Κοινοβουλευτικές Ομάδες.

Θέμα : Η Πολύτεκνη Οικογένεια θεμέλιος λίθος της Νέας Ελλάδας.
 Κύριε Πρωθυπουργέ , Κυρίες & Κύριοι Υπουργοί , Κύριε Πρόεδρε της Βουλής & Κυρίες & Κύριοι Βουλευτές.
Για την σύνταξη της παρούσας  επιστολής  αιτία είναι οι δημοσιεύσεις στον ηλεκτρονικό Τύπο, που αφορούν  την ενσωμάτωση του Ειδικού επιδόματος τρίτεκνων & πολύτεκνων οικογενειών , με το Ειδικό επίδομα στήριξής τέκνων , έτσι ώστε να εξοικονομηθούν 300εκ. € από τις μειώσεις που θα προκύψουν.
Με αφορμή , λοιπόν, τα δημοσιεύματα & τις προθέσεις της Κυβέρνησης, ας σας γνωστοποιήσουμε « Τι σημαίνει Πολύτεκνη Οικογένεια ».
Δεν είναι  καθόλου υπερβολή, ότι το 1821 ήταν δημιούργημα και επιτυχία της πολυτεκνίας. Όσες φορές ο Ελληνισμός υποδουλώθηκε αιτία ήταν η ολιγοτεκνία. Πράγματι το 198 π.Χ ο Ελληνισμός νικήθηκε από τους Ρωμαίους στη μάχη στις Κυνός Κεφαλές και το 168 π.Χ στη μοιραία μάχη της Μακεδονικής Πιερίας υποδουλώθηκε οριστικά στους Ρωμαίους αποκλειστικά και μόνο από την έλλειψη επαρκούς αριθμού πολεμιστών εξ αιτίας της ολιγανθρωπίας. Τότε ο Ελληνισμός δεν διέθετε στρατό, έστω και αν στρατολόγησε ακόμη δεκαεξάχρονα παιδιά και υπερήλικους γέροντες.
Ωστόσο , η ολιγανθρωπία δεν ευθυνόταν μόνο για την αρχική πτώση του Ελληνισμού,διότι  τόσο στις Σταυροφορίες το 1204 όσο και για την πτώση της Βασιλεύουσας αιτία ήταν η ίδια. Ο Οζάλ, πρόεδρος της Τουρκίας προ ετών είχε δώσει τη διάσταση της επίλυσης των Ελληνοτουρκικών διαφορών λέγοντας :
«Το Κυπριακό και το πρόβλημα του Αιγαίου θα επιλυθούν από τις πληθυσμιακές εξελίξεις που σημειώνονται στις δύο χώρες». Και  εννοούσε αυτό ακριβώς, την πληθυσμιακή έκρηξη της Τουρκίας σε αντίθεση με την υπογεννητικότητα της Χώρας μας.
Με αυτή τη διάσταση αν δούμε την Επανάσταση των Ελλήνων το 1821 μπορούμε να πούμε, ότι ήταν η Επανάσταση των Πολυτέκνων.
 Και όντως αν δεν υπήρχαν - με τόσες σφαγές και τόσα παιδομαζώματα -  δεν θα υπήρχε δυνατότητα να επιβιώσει η Επανάσταση. Το 70% του τότε Ελληνικού πληθυσμού ήταν πολύτεκνοι. Ανατρέχοντας λοιπόν στις σελίδες της ιστορίας μας, ιδιαίτερα της νεότερης, διαπιστώνεται ότι , οι πολύτεκνοι είχαν τη μερίδα του λέοντος στον απελευθερωτικό αγώνα του 1821.
Η ευρύτερη οικογένεια των Κολοκοτρωναίων- διέθετε πριν ξεσπάσει η Επανάσταση -150 ετοιμοπόλεμους άνδρες. Ο ίδιος δε, ο Στρατηλάτης γέρος του Μόριά, ο Θοδωρής Κολοκοτρώνης είχε δώδεκα αδέλφια. Ο Ανδρούτσος είχε πέντε παιδιά, ο Πανουργίας είχε οκτώ παιδιά, ο δε άγιος του αγώνα στρατηγός Μακρυγιάννης ήταν ο ίδιος υπερπολύτεκνος με δώδεκα παιδιά. Ο Μιαούλης είχε πέντε παιδιά, ο Μπουρλοτιέρης Ναύαρχος Κανάρης είχε επτά παιδιά και ο Κουντουριώτης η ωραία αυτή μορφή του αγώνα , είχε οκτώ παιδιά. Ο Μεγαλοεπιχειρηματίας αρχηγός της Επαναστάσεως, στη Χαλκιδική, ο Εμμανουήλ Παπάς είχε εννιά παιδιά και θυσίασε στον αγώνα έξι από τα αγόρια του και, ο στρατηγός Γεώργιος Σισίνης είχε πέντε παιδιά. Οι κληρικοί δε του αγώνα είχαν: ο μαρτυρικός καλόγερος Σαμουήλ οκτώ παιδιά και έντεκα αδέλφια, ο  φλογερός ρασοφόρος και μπουρλοτιέρης των ψυχών, που ξεσήκωσε τους ραγιάδες, ο Παπαφλέσσας είχε δεκαεννιά αδέλφια και ο ήρωας της Αλαμάνας Αθανάσιος Διάκος είχε δώδεκα αδέλφια.
Δεν ήταν όμως,  μόνο οι αγωνιστές του 1821 που είχαν πρωτοπορία στην πολυτεκνία. Υπήρξαν και ηγετικές πολιτικές μορφές του Υψηλάντη, του Καποδίστρια ,πρώτο κυβερνήτη  της χώρας μας και του Δεληγιάννης – όπου οι δύο πρώτοι είχαν οχτώ αδέλφια και ο τρίτος οχτώ παιδιά.
Η πολυτεκνία ήταν εκείνη που αποσόβησε τον εθνικό αφανισμό στα δύσκολα χρόνια της σκλαβιάς. Όπως μαρτυρεί έμμεσα ο στρατηγός Μακρυγιάννης:
 «.. .παλαιόθεν και ως τώρα όλα τα θεριά πολεμούν να μας ράνε και δεν μπορούνε. Τρώνε από μας και μένει και η μαγιά».
Αν δεν υπήρχε η πολύτεκνη Ελληνίδα μάνα να φέρνει καινούρια βλαστάρια στη ζωή , στη θέση εκείνων που αφάνισαν οι Τούρκοι με τις σφαγές, το παιδομάζωμα, τις αλλαξοπιστίες «το γένος των Ελλήνων θα είχε χαθεί και η Ελλάδα θα είχε σβήσει από το χάρτη και τη μνήμη των λαών » γράφει ο Νίκος Αρβανίτης.
Στίβος μάχης η πολύτεκνη οικογένεια.
Με το πέρασμα των χρόνων,  ο αριθμός των πολύτεκνων οικογενειών συνεχώς μειώνεται. Το 1821 τα μέλη των πολύτεκνων οικογενειών αποτελούσαν το 70%, ενώ το 1940 το 50% του πληθυσμού.
Σήμερα η χώρα μας έχει καταρρεύσει δημογραφικά, αφού την τελευταία πενταετία οι θάνατοι υπερέβησαν τις γεννήσεις κατά 89.584 και το τ. έτος ήτοι από 1/1/2016 μέχρι 21/11/2016 οι θάνατοι ανήλθαν στις 104.196, ενώ οι γεννήσεις είναι μόλις  82.989, δηλαδή οι θάνατοι υπερτερούν των γεννήσεων κατά 21.207, σύμφωνα με την ΑΣΠΕ. Αποτέλεσμα της σημερινής ολιγοτεκνίας είναι  , η χώρα μας να αντιμετωπίζει οξύ δημογραφικό πρόβλημα.
Οι δημογραφικοί μας δείκτες,  παρουσιάζουν αναμφισβήτητα επικίνδυνη κάμψη με αποτέλεσμα το δημογραφικό πρόβλημα, δεδομένων και των γεωπολιτικών συγκυριών να εξελίσσεται σε μείζον εθνικό πρόβλημα.
Η πολιτεία οφείλει και πρέπει να προστατεύει και να ενισχύει τις πολύτεκνες οικογένειες οι οποίες από την πλευρά τους ενισχύουν - με τον μεγάλο αριθμό των παιδιών τους - το εργατικό δυναμικό της χώρας, τον στρατό και το σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης μέσω των εισφορών τους ως εργαζόμενοι.
 Απαιτείται μια πολιτική με ειδικές ρυθμίσεις, φοροαπαλλαγές, οικονομική ενίσχυση, επιδόματα ικανά να βοηθήσουν την φτωχή κυρίως πολύτεκνη οικογένεια, στέγη και κίνητρα για την δημιουργία πολύτεκνων οικογενειών.
 Το Ενιαίο  Επίδομα Τρίτεκνων & Πολύτεκνων Οικογενειών  έχει σημαντικό ρόλο στη μάχη κατά του κοινωνικού αποκλεισμού στην Ελλάδα, διότι οι πολύτεκνες οικογένειες και η φτώχεια είναι χαρακτηριστικά που συνδέονται στενά.
Η Ελληνική οικογένεια αντιμετωπίζει μεγάλες πιέσεις, οι οποίες αλλάζουν τη δομή και τη μορφή της , ενώ η Ελληνική Κοινωνική Ασφάλιση αδυνατεί να παρέχει την απαιτούμενη στήριξη.
Η συντήρηση των πολύτεκνων οικογενειών παρουσιάζεται ανεπαρκής, αφού τα επιδόματα τα οποία δίνονται είναι μικρά και δεν μπορούν να καλύψουν παρά ένα ελάχιστο μέρος των εξόδων αυτής της οικογένειας.
Ο αριθμός των πολύτεκνων οικογενειών αντί να αυξάνεται, μειώνεται.
Τα ποσοστά φτώχειας που παρουσιάζονται σύμφωνα με μελέτες που έχουν γίνει στην Ελλάδα, είναι τα μεγαλύτερα σε σχέση με τα μικρότερα σε μέγεθος νοικοκυριά και ο κίνδυνος της φτώχειας αυξάνεται,  καθώς αυξάνονται τα εξαρτώμενα μέλη και ιδιαίτερα τα παιδιά.
Επομένως καταλήγουμε στο συμπέρασμα,  ότι η μέχρι τώρα εφαρμοζόμενη πολιτική είναι ανεπαρκής.
Επιπλέον τα επιδόματα τα οποία θεσμοθετήθηκαν για τις πολύτεκνες οικογένειες δεν έχουν μόνο στόχο να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες τους, αλλά επίσης να βοηθήσουν και στη μείωση της υπογεννητικότητας.
Συμπέρασμα ,
Οι πολυμελείς οικογένειες χρείζουν ειδική μέριμνα. Η πολιτεία οφείλει και πρέπει να τις προστατέψει και να τις ενισχύσει.
Απαιτείται μία πολιτική με ειδικές ρυθμίσεις , φοροαπαλλαγές και οικονομική ενίσχυση.
Η εφαρμοζόμενη κοινωνική πολιτική για την προστασία και κάλυψη της πολύτεκνης οικογένειας παρουσιάζεται αναποτελεσματική και ανεπαρκής, αφού τα καταβαλλόμενα επιδόματα παιδιών αποδεικνύονται μηδαμινά μπροστά στα πραγματικά έξοδα ανατροφής τους.
 Η επιβολή ορίων εισοδήματος για τη χορήγησή τους,  αποκλείει από τη διεκδίκηση αυτών πολλές πολύτεκνες οικογένειες.
Λόγω του μεγάλου αριθμού των παιδιών αντιμετωπίζουν πολλές δυσκολίες και ιδιαίτερα στον οικονομικό τομέα.
Το γεγονός ότι οι περισσότερες πολύτεκνες οικογένειες είναι αγροτικές έχει ιδιαίτερη σημασία όσον αφορά την οικονομική κατάσταση των οικογενειών αυτών. Για την κάλυψη των οικονομικών αναγκών της οικογένειας πρέπει να εργάζονται όλα τα μέλη της.
Τα παιδιά αντιμετωπίζουν μεγαλύτερα προβλήματα από ότι τα παιδιά των μη φτωχών οικογενειών στην επαγγελματική τους αποκατάσταση.
Οι πολύτεκνες οικογένειες αντιμετωπίζουν την απειλή της φτώχειας και χρείζουν αρωγής.
Τα μέτρα που η Πολιτεία έχει ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ να λάβει για την στήριξη της πολύτεκνης οικογένειας πρέπει να είναι  συνολικά και ΟΧΙ αποσπασματικά , έχοντας πολλές φορές την μορφή προεκλογικού χαρακτήρα.
Κυρίως τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τη φορολογική απαλλαγή των πολυτέκνων δεν είναι ιδιαίτερα σημαντικά. Όσον αφορά στη λύση του στεγαστικού προβλήματος, η χορήγηση δανείων για την κατασκευή κατοικίας αποδεικνύεται αναποτελεσματική, αφού η αποπληρωμή τους είναι δύσκολη από τις πολύτεκνες οικογένειες που έχουν να αντιμετωπίσουν το υψηλό κόστος διαβίωσης της οικογένειάς τους.
Πρέπει η πολιτεία να σκύψει το κεφάλι πιο πολύ πάνω στους πολύτεκνους και να προσέξει περισσότερο τα προβλήματά τους και τις ανάγκες τους, αφού η χώρα μας έχει ανάγκη τις πολύτεκνες οικογένειες για να επιζήσει ως έθνος.
Τέλος, παρακαλούμε θερμά, όσον αφορά το Ειδικό Επίδομα Τρίτεκνων & Πολίτεκνων :
1)      να εξαιρεθεί από τις μνημονιακές δεσμεύσεις & διαπραγματεύσεις  της Κυβέρνησης , χαρακτηριζόμενο ως «ΚΟΚΚΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ»
2)      να καταργηθούν τα εισοδηματικά κριτήρια
3)      να καταργηθεί η επιβολή χαρτοσήμου του 3,6% που έχει επιβληθεί &
4)      να μην μειωθεί το επιδοτούμενο ποσό , το οποίο ήδη χορηγείται.

Και να μην ξεχνάτε ότι :
1)      «Η οικογένεια ως θεμέλιο συντηρήσεως κα προαγωγής του έθνους, ως και
ο γάμος, η μητρότητα και η παιδική ηλικία, τελούν υπό την προστασία του
κράτους. Πολύτεκνες οικογένειες, ανάπηροι πολέμου και ειρηνικής περιόδου,
χήρες και ορφανά των εν πολέμου πεσόντων, θύματα πολέμου, ως και οι
πάσχοντες εξ ανιάτου σωματικής και πνευματικής νόσου, δικαιούνται της
ειδικής φροντίδας του Κράτους». &
2)      Οι Πολύτεκνες Οικογένειες στην Ιστορία της Πατρίδας μας ήταν & θα είναι πάντα , οι πραγματικοί ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ & ΉΡΩΕΣ του Έθνου μας.

Με εκτίμηση & σεβασμό ,
Εκ μέρους του ΔΣ,
Η Πρόεδρος                                                                      Η Γεν. Γραμματέας


                Ζωή Ξυράφη                                                               Μαρίνα Εμμανωλίδη

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΕΤΗΣΙΑ ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ